Skip to main content

ELIT/ELT predavanje: Direktorica IUS ELS-a o povećanju sposobnosti pronalaska posla kao nastavnika engleskog jezika

U petak, 10. novembra 2023. godine, studijski programi Engleski jezik i književnost (ELIT) i Engleski jezik i književnost, nastavnički smjer (ELT) organizovali su predavanje u okviru predmeta Teaching Practice. Predavač je bila direktorica Škole engleskog jezika (ELS) Internacionalnog univerziteta u Sarajevu, gospođa Hilal Karić, koja je održala predavanje pod nazivom "Kako unaprijediti sposobnost pronalaska posla kao nastavnik engleskog jezika".

Gospođa Karić je tokom predavanja objasnila kako u sve više globalnom svijetu potražnja za nastavnicima engleskog jezika ostaje velika. Međutim, konkurencija u tom području je također žestoka. Nastavnici engleskog jezika moraju kontinuirano unapređivati svoje vještine i znanje kako bi ostali zaposleni i efikasni u učionici.

Studenti su imali priliku saznati kako se istaknuti kao nastavnik engleskog jezika, usvajajući ključne vještine poput samopouzdanja, javnog govora i smirenosti. Ove sposobnosti ne samo da poboljšavaju sposobnost pronalaska posla, nego i transformiraju buduće učionice u središta efektivnog učenja.

Gospođa Karić je pružila neprocjenjive savjete za pisanje kvalitetnih biografija za prijave na posao. Istakla je važnost dobro struktuirane biografije koja ističe bitne detalje. Gospođa Karić također je naglasila značaj nabrajanja relevantnih vještina, iskustava i obrazovanja na jasan i pregledan način. Nadalje, istakla je ključne vještine i vrijednosti koje budući nastavnici trebaju posjedovati kako bi njihovi časovi bili produktivni i zabavni.

Studenti su kroz ovo predavanje imali priliku uočiti važnost kontinuiranog usavršavanja, što ih je podsjetilo da put učenja i rasta nikada ne završava. Gospođa Karić je također napomenula da usavršavanje kao nastavnika nije samo stručna dužnost, nego i lična predanost uspjehu svojih učenika.