Skip to main content

Promocija knjige na IUS-u: “Türk Edebiyatı İsimler Sözlüğü” prof. dr. Muhittina Şimşeka

U srijedu, 3. maja 2023. godine, promocija knjige pod naslovom Türk Edebiyatı İsimler Sözlüğü (Leksikon naziva u turskoj književnosti) je održana na Internacionalnom univerzitetu u Sarajevu (IUS). Knjigu je pripremio predsjednik Upravnog odbora Univerziteta Ahmet Yesevi, prof. dr. Muhittin Şimşek. Rektor IUS-a, prof. dr. Ahmet Yıldırım i prorektor za opće poslove, docent Muhammed Yasir Göz su dočekali prof. Şimşeka na Kampus.

Pozdravni govor je održao prof. Yıldırım i zahvalio se prof. Şimşeku što je odabrao IUS za promociju jedne tako značajne knjige. Također je izrazio zahvalnost za knjige donirane biblioteci IUS-a koje će biti od koristi ne samo studentima nego i osoblju.

Prof. Şimşek se obratio prisutnima i naglasio činjenicu da su Univerzitet Ahmet Yesevi i IUS bratski univerziteti na isti način na koji su Bosna i Hercegovina bratske zemlje. Pored toga, fokusirao se na važnost pisane riječi u historiji čovječanstva te dodao da su čak i prve riječi monoteističkih svetih knjiga vezane za riječi i učenje.

Türk Edebiyatı İsimler Sözlüğü (Leksikon naziva u turskoj književnosti) je studija koja se bavi biografijama pjesnika i pisaca u turskoj književnosti od početka pa sve do danas, u skladu sa modernim shvaćanjem biografije. Biografija, nauka koja je stara koliko i čovječanstvo, je jedan od važnih indikatora društvenog i kulturološkog razvoja društava. Ova knjiga, koja je cijelom svijetu ponuđena u online formatu, će se periodično ažurirati u svjetlu novih istraživanja.